Prezentare personală #pebune

Alexandru Paul Dimitriu

Bun simț, empatie și profesionalism

în Parlamentul României

 

      1. Cine sunt eu

Sunt colegul vostru alături de care ați muncit la construcția PLUS și a USR PLUS începând cu vara lui 2018. Spun vara lui 2018 pentru că munca mea a început în RO 100, în grupul tematic Justiție și Anticorupție, locul în care s-au născut și implementat multe idei bune prin care am reușit să oprim o parte din abuzurile comise de guvernarea Dragnea PSD, înainte de a deveni politicieni.
Am 39 de ani, sunt fericitul tătic al lui Andrei și îndrăgostitul soț al Oanei. Sunt avocat de 14 ani, doctor în drept și cadru universitar la Facultatea de Drept a Universității București, cu o bogată activitate editorială (7 cărți și 20 studii publicate în revistele de specialitate).

Am intrat în politică pentru că mi-am format convingerea că cei care ne conduc nu au în centrul intereselor lor bunăstarea cetățeanului, ci caută, mai degrabă, să își croiască un drum în viață cu ajutorul politicii, mai pe șleau să se căpătuiască prin politică. Din moment ce, înainte de a intra în serviciul public, politicianul român din ultimii 30 de ani nu se simte realizat și vede politica drept un mijloc de trai și de evoluție financiară, este, practic, imposibil ca el să-și îndeplinească menirea, și anume aceea de a servi cetățeanul. Toate aceste anomalii m-au determinat să intru în politică, iar ideea mi-a venit în timp ce citeam, în urmă cu aproximativ trei ani, bibliografia lui Abraham Lincoln. Ceea ce m-a frapat este că „Abe cel onest”, așa cum a fost reținut de istorie, este, poate, singurul politician care avut o performanță notabilă în politică și a reușit să contribuie major la consolidarea țării sale fără să mintă, fără să manipuleze, ci prin simpla afirmare a adevărului.

Acest exemplu mi-a dat sentimentul că se poate și că este momentul să avem și în România această categorie de politicieni profesioniști și realizați, onești și concentrați pe bunăstarea țării lor și a comunităților locale.

În ceea ce mă privește, pot să afirm că de 17 ani încoace mi-am clădit cariera acumulând o experiență vastă și învățând din toate locurile de muncă pe care le-am avut: magazioner, agent de vânzări, redactor de cărți, avocat, cadru didactic sau chiar ca voluntar în timpul liceului. Acum îmi doresc să folosesc toată această experiență în Parlamentul României.

 

      1. De ce candidez

Pentru că lucrurile merg din rău în mai rău. Mă refer în principal în activitatea juridică pe care o desfășor. Tema justiției, deși nu mai este în acest moment de actualitate, reprezintă o mare problemă pentru evoluția și dezvoltarea României. Pot afirma cu convingere că nu avem o justiție funcțională. Nici cea civilă și nici cea penală.

Instanțele de judecată și parchetele sunt supraaglomerate, mecanismele legislative puse la dispoziția organelor profesionale sunt permisive și nu au rolul de a face ordine și de a rentabiliza munca, iar rezultatul este unul crunt. Am ajuns în calitate de avocat să câștig procese pe care nu ar trebui să le câștig și să pierd procese pe care nu ar trebui să le pierd. Instanțele de judecată pronunță soluții diametral opuse în situații identice și nimeni nu răspunde pentru asta, iar parchetele instrumentează doar acele plângeri pe care le solicită șefii ierarhici. Exemple sunt multiple dar mă opresc aici. Toate aceste frustrări profesionale au contribuit în decizia pe care am luat-o de a candida pentru Parlamentul României. Experiența profesională și academică îmi permit să am o imagine de ansamblu asupra sistemului normativ român, să identific problemele și să le rezolv. În afară de parlamentarii USR, în acest moment puterea legislativă este acaparată de persoane inepte profesional, care văd din demnitatea de parlamentar o șansă de îmbogățire, și nimic mai mult.

Candidez pentru că acum trei ani am simțit pentru prima oară că viața nu este doar despre familie și prietenii apropiați. Viața este și despre vecini. De exemplu, despre Andrei de la etajul 1, gata să te ajute cu orice problemă, despre persoanele pe care le întâlnești în parc, în trafic sau la magazinul din colț, unde doamna Mariana mă întâmpină cu un zâmbet larg și îmi spune care sunt cele mai proaspete legume. Viața este despre noi toți, cu bune și rele, cu tristețe și fericire, cu realizări și eșecuri. Viața nu este perfectă pe niciun plan, însă e în puterile noastre să o facem mai bună, mai fericită, mai plină de reușite.

Este imposibil să trăiești fericit dacă în jurul tău oamenii sunt triști și neîmpliniți. În fiecare dimineață când ies din bloc, îi întâlnesc pe vecinii de lângă noi, care trăiesc de pe o zi pe alta într-un imobil abandonat și pentru care, din păcate, autoritățile nu au făcut nimic ca să-i ajute să iasă din sărăcie. Cel mai dezolant este, însă, când îi aud pe doi clienți fideli ai aprozarului de lângă biserică spunând de fiecare dată același lucru: că nu avem nicio șansă să vedem țara noastră dezvoltată, indiferent cine va veni la putere. Lipsa oricărei speranțe clatină umanitatea din noi și ne îndepărtează iremediabil de șansa de a fi fericiți.

Urmărind politica locală și cea guvernamentală, mi-am format convingerea că cei care ne conduc nu au în centrul intereselor lor bunăstarea cetățeanului, ci caută, mai degrabă, să își croiască un drum în viață cu ajutorul politicii, mai pe șleau să se căpătuiască prin politică.

Este momentul ca, în sfârșit, bunul simț, empatia și profesionalismul să fie dominante în Parlamentul României, iar singura preocupare a senatorilor și deputaților să fie aceea de a face viața mai bună cetățenilor și a le aduce bunăstarea de care au cu adevărat nevoie.

Asta îmi doresc să fac în calitate de parlamentar USR PLUS.

 

      1. Contribuție dezvoltare PLUS

Primul contact cu viitorii colegi plusiști de București și Ilfov a fost la Berăria H, în cadrul întâlnirii din noiembrie 2018 cu simpatizanții noii formațiuni politice ce lua naștere la Tribunalul București. Am fost voluntar la primirea voastră a foștilor simpatizanți, actualii membrii PLUS București, iar energia acelei întâlniri continuă să mă anime si să mă împingă înainte pe acest drum politic.

Drumul era neclar, la început dar cu un entuziasm incredibil. Imediat ce s-a constituit PLUS m-am înscris și am devenit membru. A început astfel activitatea juridică în cadrul PLUS. Activitatea a devenit una efervescentă și am avut șansa să lucrez împreună cu mulți colegi din toată țara în acest grup tematic. Am inițiat demersuri în instanță pentru a opri adoptarea OUG urilor de grațiere și modificare a codurilor penale, am oprit efectele ordonanțelor de urgență prin care se dorea schimbarea conducerii parchetelor și am semnalat problemele juridice, abuzurile și greșelile guvernării PSD iste.

În cadrul Convenției Naționale PLUS din 24 ianuarie 2019 am făcut parte din secretariatul tehnico-juridic, iar ulterior am înregistrat la Tribunalul București modificarea statutului și noile organe de conducere.

În perioada alegerilor europarlamentare am ieșit în stradă pentru a discuta cu cetățenii, a le cere semnătura pe lista de candidați și, ulterior, pentru a-i ruga să ne voteze.

Am reprezentat USR PLUS în litigiul intentat împotriva Biroului Electoral Central, prin care a fost respinsă alianța electorală dintre PLUS și USR și, din fericire, rezultatul a fost unul favorabil, Înalta Curte de Casație și Justiție dându-ne dreptate și validând Alianța 2020 USR PLUS. Totodată am făcut parte din echipa de coordonare a delegaților din secțiile de votare din toată țară, iar în ziua votului am fost prezent începând cu ora 5:30 până la 23:30 la sediul Alianței pentru a oferi sprijin și a rezolva problemele ce apăreau cu o viteză amețitoare în secțiile de votare.

Odată ce am trecut prin această primă rundă de alegeri, am continuat munca în vederea constituirii Filialei PLUS Sector 5. Fiind membru în GIJ am organizat alături de alți colegi ședințele în vederea constituirii Comunităților Locale PLUS Sector 5. Am reușit să activăm 60% dintre ele și, astfel, era făcut primul pas spre constituirea filiali. În acea perioadă am candidat pentru funcția de coordonator CL Izvor-Uranus și, pentru prima data în viață, am fost ales într-o funcție politică.

Ulterior a început la nivelul întregii țări procesul de constituire a filialelor județene. Pentru a asigura desfășurarea acestor alegeri în condiții statutare și echitabile a fost constituită Comisia de Soluționare a Contestațiilor specifice alegerilor interne. Împreună cu alți 4 colegi am soluționat în decurs de 5 săptămâni peste 100 de plângeri ce vizau campania internă sau procesul electoral.

În același timp, împreună cu o echipă de oameni minunați am decis să candidez pentru conducerea Filialei PLUS Sector 5, din poziția de responsabil cu comunicarea, iar pe 31 iulie 2019 am fost aleși, de atunci fiind membru în Biroul Local Filiala PLUS Sector 5. La o lună de la constituire, cu ajutorul donațiilor, am reușit să inaugurăm sediul filialei noastre. Bineînțeles că deja eram angrenat în campania electorală pentru Președinția României unde îl susțineam pe candidatul comun USR PLUS, Dan Barna. Am strâns semnături, am stat de vorbă cu cetățenii și am fost reprezentantul Alianței în Biroul Electoral Sector 5.

Concomitent am intrat în cursa internă pentru a fi desemnat candidatul PLUS pentru Primăria Sectorului 5 și am avut șansa de a fi ales de către membrii drept candidatul PLUS pentru Primăria Sectorului 5.

În privința altor contribuții la dezvoltarea PLUS, menționez că am reprezentat formațiunea noastră politică în toate dosarele care au implicat modificarea statutului și, totodată, în dosarul prin care a fost aprobată alianța politică cu USR, respectiv în cel ce vizează fuziunea dintre PLUS și USR.

 

Contribuții la dezvoltarea Filialei PLUS Sector 5:

a) În calitate de comunicator al Filialei Sector 5 , cu ajutorul echipei de conducere, am reușit să fim pe primul loc din regiunea BIF la urmăritorii paginii FB.

b) Ne-am făcut remarcați prin litigiile inițiate împotriva autorităților locale care ne-au permis să demascăm ilegalitățile comise de acestea (peste 20 de litigii și peste 30 de plângeri penale și administrative);

c) De la constituirea filialei și până în prezent, personal dar și cu ajutorul familiei și al prietenilor am strâns donații pentru Filiala PLUS Sector 5 de 10.000 euro;

Am ajuns în ultima etapă electorală dintre cele 4 pe care știam că le avem în față în momentul în care am devenit membru PLUS și al Alianței USR PLUS și trebuie să ne păstrăm aceeași energie și același entuziasm caracteristice nouă pentru că doar o victorie în cadrul alegerilor generale ne va permite în următorii patru ani să avem un impact major asupra dezvoltării durabile a României.